Translate

divendres, 1 de febrer del 2013

Testament de Guillem III de Santmartí


TESTAMENT DE GUILLEM III DE SANTMARTÍ

1189, agost, 20

Designa marmessors seus Guillem Ramon, Asbert de Pierola i Ramon de Ribes, als quals encomana que facin complir les seves darreres voluntats.
Vol ser enterrat al monestir de Sant Sebastià i concedeix als monjos el mas de Calabuig, del terme de Subirats, amb totes les seves pertinences, amb la condició que el prior haurà de redimir d’Arnau de Vilanova l’empenyorament que pesa sobre ell per la quantitat de cent sous, els quals hauran de satisfer a mitges el prior i els seus marmessors. Dóna a Sant Miquel el mas de les Arenes, del terme de Montbui. Concedeix a la milícia del Temple un cavall i prega a l’arquebisbe que el doni per satisfer el deute que juntament amb Asbert de Castellvell havia contret amb ell.

Atorga a l’orde de l’Hospital dos-cents sous, a Santa Maria de Montserrat el mas de Piera, del terme de Subirats, al monestir de Poblet cent sous i al de Santes Creus cinquanta sous perpètuament d'aquells dotze dels censos que rep de l’Araó més tres quarteres d’oli. Concedeix diversos sesters d’ordi a l’església de Subirats, a Santa Maria del Bruc, a Santa Maria del castell de Sant Martí. Encomana Berenguer de Ribalta i Guillem de Tàrrega a Ponç de Cabrera, cosí germà seu, perquè els faci cavallers i els doni un feu. Deixa encomanat que si el seu fill és baró que hereti la seva honor, els feus i les tinences i que la seva filla Blanca rebi, en compensació, mil morabatins, i si no ho és, a Blanca li concedeix l’honor franca i el feu que té al Llobregat. Deixa a la seva muller, Alamanda de Castellvell,  l’escreix i la meitat del castell de Subirats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada