Translate

diumenge, 17 de febrer del 2013

La Baronia d'Eramprunyà


LA BARONIA D’ERAMPRUNYÀ

El castell d’Eramprunyà, aixecat dalt d’un penyal del massís del Garraf especialment estratègic, va ser el centre de la gran baronia d’Eramprunyà, que comprenia sis parròquies: Sant Miquel d’Eramprunyà, Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans.

Un dels primers castells de la Marca. Eramprunyà fou testimoni en el segle XI de les lluites entre el comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, i el noble sublevat Mir Geribert, que s’intitulava “príncep d’Olèrdola”.

La baronia d’Eramprunyà, amb el seu centre el castell d’Eramprunyà, es diferència de les altres baronies, i del altres castell, del Baix Llobregat, en el fet que fins a una època molt avançada els comtes-reis del casal de Barcelona en posseïren el domini superior, és a dir, aquest no va ser ni venut ni infeudat a cap dels grans llinatges baronials.

El feudalisme, tanmateix, era present a la baronia, en alguns dominis o jurisdiccions infeudats o subinfeudats a tercers.

Els comte de Barcelona hi tingueren com a vicaris els Santmartí, que desprès esdevindrien senyors d’Eramprunyà, i com a sots-castlans els Santa Oliva, esdevinguts aquests castlans majors a partir del segle XIII.

El 1323 el rei Jaume II vengué el domini superior del castell d’Eramprunyà i de la seva baronia als seu tresorer, Jaume March

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada