Translate

dimarts, 17 de setembre del 2013

Els Fogatges - Sant Martí Sarroca

Els Fogatges

El fogatge com hom sap, no és altra cosa que un recompte de focs elaborat exclusivament amb finalitat fiscal. A través d’aquests recomptes de focs es procedia al repartiment del donatiu atorgat per les Corts, encara que eventualment també es podia emprar per a repartir altre tipus de càrregues com coronatges, maridatges o redempcions de l’usatge Princeps namque”, càrregues que derivaren de l’àmbit de la fiscalitat reial.

Els fogatges ens poden ajudar per a situar els Gual en els espais dels que hem parlat més amunt. A més també ens permet veure quina va ser la continuïtat del llinatge en aquest mateix espai en els anys posteriors. El primer fogatge conegut data de l’any 1358, tot i que és incomplert. Ens diu que el terme de Sant Martí Sarroca pertany al noble Bernat Guillem d’Entença, i que hi ha 68 focs, que el procurador de dit noble és Bartomeu de Vilafranca i es paguen 34 lliures.

Entre els anys 1365/70 Sant Martí és de la senyora reina Elionor de Sicília, a la qual se li lliurà el castell per una permuta amb el seu marit, el rei. Hi consten 116 focs.

Tenim per tant un primer Gual en la documentació dels fogatges .Probablement seria el Jaume Gual casat amb Rumia del mas de la Riba. En el fogatjament general de Catalunya de l’any 1378 i dins de la vegueria de Vilafranca del Penedès, segons el fogatge extret per l’autora Esther Redondo, en el terme de Sant Martí Sarroca hi ha 51 focs pertanyents a nobles i 37 a eclesiàstics. No hi surten alouers. En el terme de Pacs del Penedès 12 focs pertanyents a nobles i 9 a eclesiàstics. Tampoc no hi surt cap aloer. Mentre que en el terme de Santa Margarida del Penedès hi ha 14 aloers, 13 focs pertanyents a nobles i 26 a eclesiàstics. És clar, que els aloers Gual estaven comptats dins del terme de Santa Margarida. I per tant la parròquia de la Bleda formava part d’aquest últim recompte. 

És important la quantitat de nobles – propietaris, en els termes de Pacs i Sant Martí. La relació que es va donar entre aquests pocs aloers i els nobles deuria ser ferma i interessada. Cal pensar que molts d’aquests nobles eren gent que vivia a Vilafranca i tenia terres en aquests espais,que segurament les feien treballar amb gent pagesa de la mateixa Vila. A partir d’aquest últim any veiem que no hi ha fogatges fins a finals del segle XV. Sembla que al municipi de Sant Martí Sarroca l’any 1497 s’hi compten 80 focs, o sigui 360 habitants.



Aquest llistat dels fogatges i la relació dels focs amb els Gual ens ha pogut donar una idea de que la seva permanència al Penedès va ser més o menys llarga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada