Translate

dimarts, 3 de setembre del 2013

El Mas de les Clotes - Sant Martí Sarroca

EL MAS DE LES CLOTES 

Era al terme de Sant Martí Sarroca, així ens ho indiquen les afrontacions d’establiments de terres o compres per part de l’últim Gual del mas de les Clotes – trobat a la documentació - en Borràs Gual, fill de Borràs Gual. Amb data 22/9/1352 estableix a Guillem Mateu, del mas de la Riera vinya i arbres diversos a SaRovira. Les afrontacions són : riera de Sant Martí, seria l’actual riera de la Rovira.

Durant el segle XIV la documentació indica que el mas de la Riba pertany a la parròquia de Santa Maria de La Bleda. No especifica el terme de Sant Martí Sarroca. No vol dir això que La Bleda es formés al voltant de la parròquia afluent del riu Foix i Arnau de Vernet, cavaller, referit a la Torre d’en Vernet.

La Torre d’en Vernet, al límit del terme de Castellví de la Marca, és un nucli de població molt antic, també a prop de la riera de la Rovira. Durant el segle XV, es continua esmentant a la documentació el Mas de les Clotes, però no sembla pertànyer als Gual sinó als Marroquí.


El topònim de les Clotes al terme de Sant Martí Sarroca o també dins del terme de Pacs, el seguim trobant conjuntament amb una família anomenada Lledó que són mercaders, cirurgians ( barbers ), pagesos ... un Gabriel Lledó de les Gunyoles ( Avinyonet del Penedès ) es casà el 1430 amb una filla dels Gual. Els Lledó, van ser durant el segle XV propietaris de algun mas situat a prop del de les Clotes. Ho podem saber per les afrontacions del dit mas d’en Lledó que és situat a les Clotes

Autor: Josep Bosch Planas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada