Translate

dimarts, 8 de maig del 2018

Estructura del castell de Sant Martí Sarroca

ESTRUCTURA DEL CASTELL (Per Josep Domènech)

Tota la planta baixa és pre-romànica, i a causa de l'esfondrament de la volta o sostre, és difícil de qualificar la seva època.

En el departament que havia estat quadra, que te unes mides d'uns trenta metres escassos, la volta demostra dues èpoques, una tercera part entrant a mà esquerra és visigoda del segle VII, la qual cosa ho assenyala l'arc de ferradura que posseeix, les dues terceres parts a ma dreta són una reconstrucció del segle IX marcada pels senyals dels canyissos emprats per fer la volta, procediment molt vulgar en aquell segle.

La pintura de les dues èpoques es demostra ben clara.

Sobre aquesta quadra, es troba una sala reconstruïda, inaugurada el dia 7 de novembre de 1971 amb el nom de sala gòtica, guarda unes petites finestres d'últims del segle X a principis de l'XI, col·locades sense simetria, costum o art d'aquella època i picades per uns llombards que s'establiren a últims del segle IX a Catalunya.

També s'hi troben unes finestres o finestrals de dues columnes, de l'art o estil gòtic, purament nacionalitzat a Espanya en el segle XIV i encara que estan restaurades, guarden la forma i algunes pedres del seu naixement.

La part del mig, entrant a mà esquerra, o ens va començar la restauració l'any 1972, els baixos eren pre-romànics. i s'hi trobà instal·lada la llar de foc i el forn de coure pa.

Abans de la seva restauració a cada lloc d'aquest hi havia ajuntat un dipòsit fet d'una terra refractària com si fos argila crua en la qual s'hi guardava l'oli bullent per tirar-los a l'enemic quan assaltava el castell.

La part del damunt és gòtica.

El departament d'entrant al castell a mà esquerra. també pre-romànic, estava tapat per terres, era allí on hi havia les cambres, la part de sobre és renaixement.

Per entrar al castell s'havia de passar tres portals, el primer mirava al poble que és avui, fou esgavellat en temps de la república l'any 1933.


 El segon encara es conserva situat al costat de la torre de l'homenatge.


i el tercer era el d'entrar al castell



Tant el primer com el segon, guardaven el lloc per on tirar l¡oli bullent.

Documents de l'arxiu parroquial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada