Translate

diumenge, 3 de novembre del 2013

El missatge a la Reina Regent (1888)

EL MISSATGE A LA REINA REGENT
 ( Barcelona , 1888 ) va ésser un document signat per 2.601 persones de tot el Principat de Catalunya en el qual es demanava autonomia per a Catalunya.

Va ser redactat per Àngel Guimerà , d'acord amb els punts programàtics de la Lliga de Catalunya o , millor expressat , dels principis propugnats pel grup de La Renaixensa.


És un text que , des d'uns enunciats conservadors i amb moltes referències medievals , defensa la sobirania de la nació catalana enquadrada en un model confederal com el d'Àustria - Hongria , on Catalunya havia de recuperar les llibertats perdudes i , conseqüentment , aconseguir un alt grau d'autonomia.


Entre els requeriments més específics , vindica l'oficialitat del català , l'ensenyament en la mateixa llengua, la defensa del dret civil i un exèrcit de voluntaris . També rebutja totalment el sistema de partits polítics imperant llavors per la seva manca de representativitat-


Dins de la seva època , i sobre la problemàtica catalana , és un document radical, que fins i tot diferents sectors de la societat catalana- com ara la gent que es movia a l'entorn de Almirall , Joan Mañé i Flaquer o L'Espanya Regional- acusar de separatista.


Des de Madrid va ser refusat completament i , sense que derivés cap efecte concret , va contribuir a enfortir el moviment catalanista.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada